Historie Zuvoc

Kort na de opening van het nieuwe dorpshuis ‘De Broeckhof’ in Zuidbroek werd er een vergadering belegd. De organisatoren hiervan waren Wietze Oppers en Geert Kruijer. Het doel was de oprichting van een vereniging om een sport  in de bij ‘De Broeckhof’ behorende gymzaal te gaan beoefenen. Er werd door 20 à 25 personen gediscussieerd over de vraag of dit basketbal of volleybal moest zijn. Uiteindelijk bleek volleybal de voorkeur te hebben. Op 15 november 1977 werd de Zuidbroekster Volleybalclub opgericht.

Na een aanloop van veel spelen en weinig trainen zijn de heren in 1978 gestart met deelname aan de recreatieve wedstrijden in Slochteren. Een jaar later traden ook de dames tot deze zogenaamde ‘wilde’ competitie toe.

In 1980 ging het eerste herenteam in de Nevobo-competitie spelen, waarbij Zuvoc officieel lid van de nationale volleybalbond werd. De competitie was op dat moment regio-gericht: Zuvoc speelde in de regio Veendam. Ook de thuiswedstrijden werden aanvankelijk in de sporthal in Veendam gespeeld, maar na het gereedkomen van de Ruitershorn in Muntendam wordt deze accommodatie benut. In 1981 volgden de dames het voorbeeld van de heren en gingen ook zij in de bondscompetitie spelen.

Het aantal leden groeide. De trainingen van de recreanten en de wedstrijdspelers werden gesplitst. Daarnaast weet ook de jeugd de weg naar ‘De Broeckhof’ te vinden: de eerste jeugdtraining vond plaats in 1982. Een jaar later speelde het eerste jeugdteam van Zuvoc mee in de competitie.

Ook het Stratenvolleybaltoernooi van Noord- en Zuidbroek wordt onder de vlag van Zuvoc georganiseerd. Dit jaarlijks terugkerend evenement vond in juni 1982 voor het eerst plaats in ‘De Broeckhof’. Daarna is het eerst verplaatst naar het ijsbaanterrein in Zuidbroek. Inmiddels vormen de sportvelden van voetbalvereniging ZNC al jaren het middelpunt van dit spektakel, waar ieder jaar weer honderden deelnemers uit Noord- en Zuidbroek plezier aan beleven.

In de jaren ’80 en ’90 groeide de vereniging verder. De trainingen en de thuiswedstrijden worden halverwege de jaren ’90 verplaatst naar de nieuwe sporthal bij Van der Valk in Zuidbroek. Op het hoogtepunt telde Zuvoc drie herenteams, vier damesteams en zes jeugdteams, naast nog altijd een dames- en een herenrecreantenteam.

In de loop der jaren is Zuvoc steeds verder naar het noorden getrokken. Van Veendam naar Muntendam en vervolgens naar Zuidbroek. In 2014 heeft de voorlopig laatste verhuizing plaatsgevonden en wel naar Noordbroek. Met drie jeugdteams, een dames- en een herenteam en een groep recreanten zal ook in het MFC Noordsuythoeve voorop blijven staan wat de oprichters in 1977 voor ogen hadden: plezier beleven aan het volleybal.